HomeMates

Een Vitale Organisatie

13 oktober 2020

Dit is het vervolg op mijn blog “De Toekomstbestendige Corporatiemedewerker”. Hoe blijf je als mens en organisatie in die veranderende wereld overeind? Hoe blijf je gezond en vitaal? Dat schets ik in deel 2.

Albert Sonnevelt heeft in zijn boek ‘De Levenscode’ zes lagen van de vitaliteitspiramide uitgewerkt. Wat heb je als mens nodig in je leven om je energiek en vitaal te voelen? Je verwacht dat voeding en beweging op de eerste plaats staan. Dat is niet zo.

De vitaliteitspiramide

20180713 Een vitale organisatie afb vitaliteitspiramide


Albert Sonnevelt stelt:

  1. Zinvol leven: Om je vitaal te voelen is het belangrijk je leven een doel te geven.
  2. Sociaal netwerk: Zorg dat je genoeg vrienden hebt die er in goede en slechte tijden voor je zijn.
  3. Positief denken: Hoe je denkt heeft invloed op je gezondheid.
  4. Regelmatig herstellen: Zorgen voor rust en herstel draagt bij aan je vitaal te voelen.
  5. Genoeg bewegen: Bewegen is niet alleen goed voor je botten en spieren, maar houdt ook je hart en bloedvaten in conditie.
  6. Goede voeding: Goede voeding is gezond eten waarbij je alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt om lichamelijk en geestelijk optimaal te functioneren.

Een vitale corporatie met vitale mensen

Ik vertaal deze elementen naar wat een corporatie en haar mensen nodig hebben in deze tijd van veranderingen, onzekerheid en soms ook onduidelijkheid. Je moet nadenken hoe je als organisatie toekomstbestendig kunt zijn. Gezond en vitaal worden, dat is wat je wilt!

Zinvol werken

"De bedoeling”. We hebben het altijd over een stip op de horizon zetten. Maar ik heb het liever over “de bedoeling”. Dat kunnen zelfs meerdere stippen zijn! Als je niet weet wat “de bedoeling” is, is de kans klein dat je komt waar je wilt komen. Alle medewerkers moeten weten wat “de bedoeling” is. Ze moeten erin meegenomen worden en ze moeten er in willen meegaan. Dat werkt het beste als ze van het begin af aan worden meegenomen in het proces. Formeer bijvoorbeeld een klein slim groepje met een doorsnede van mensen uit alle lagen van de organisatie, om te praten over “de bedoeling”. Je zult verrast zijn van de creativiteit en het innovatievermogen van mensen. Als mensen deel uitmaken van een team dat dezelfde “bedoeling” heeft, nemen ze zelf initiatief en denken ze mee over de weg er naartoe.

Sociaal netwerk

Je collega’s Collegialiteit houdt in dat je je collega’s helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is en rekening houdt met hun behoeften en belangen. Soms zijn de verschillen tussen collega’s groot en ontstaan er irritaties. Investeer dan eens in een manier om jezelf én elkaar goed te leren kennen. Een beproefd en praktisch instrument dat ik hiervoor vaak inzet is MBTI® (Myers-Briggs Type Indicator). Er ontstaat een uniek inzicht in wat mensen beweegt, zodat je snel een teamanalyse kunt maken en strategieën kunt vormen voor het vergroten van teamprestaties. Met dit persoonlijkheidsinstrument als stevige onderlegger kun je teamprestaties dus snel verbeteren. De relaties en communicatie binnen teams en tussen collega’s worden zichtbaar beter. Je haalt letterlijk het beste uit jouw mensen. Door deze inzichten ontstaat openheid en respect voor elkaar. Hierdoor zijn jij en je collega in staat een positieve bijdrage aan de (werk)sfeer op de afdeling en in de organisatie te leveren. Collegialiteit en teamspirit zijn van vitaal belang voor een organisatie.

Positief denken

Klantgericht denken “De bedoeling” die je als organisatie bepaalt, heeft meestal betrekking op betekenisgeving: je wilt iets doen voor een klant, die deze dingen niet zelf kan doen. Dat voelt goed! Zeker als je dat doet op een plek met fijne collega’s en waar je met veel plezier kunt werken.

Regelmatig herstellen

Reflectiemomenten Ik sprak laatst een manager Wonen die in haar agenda elke vrijdag 2 uur heeft geblokt voor “reflectie op de week”. Hoe gaaf zou het zijn als we allemaal regelmatig de tijd nemen om terug te kijken op wat je hebt gedaan en in hoeverre dat bijdraagt aan “de bedoeling”. Ook zou je elk kwartaal of per halfjaar met het gehele team een inspiratiedag kunnen organiseren waarbij je reflecteert én vooruitkijkt met elkaar. Een dag waar de mensen ook geïnspireerd worden het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Ik organiseer regelmatig van dit soort teamdagen en het werkt echt! Er ontstaan nieuwe inzichten om met elkaar samen te werken en stappen te zetten richting “de bedoeling”.

Genoeg bewegen

Meegaan in verandering “Hoe krijg ik mijn medewerkers mee in verandering?” is een vraag die ik heel vaak hoor. Ook de medewerkers zelf worstelen met deze vraag. Ze voelen zich onzeker en onstabiel door alle veranderingen. Dit is niet alleen een kwestie van goed communiceren. Hier komt meer bij kijken. Het gaat niet om “mensen meekrijgen”, je moet altijd kijken op persoonsniveau. Ook hier is het instrument MBTI® weer heel handig. Daarmee krijg je een gebruiksaanwijzing voor jezelf én voor anderen. Oók als het gaat om wat iemand nodig heeft om mee te gaan in verandering.

Goede voeding

Ondersteuning Gezond eten geeft je de nodige energie. Ook om te excelleren in het werk moeten mensen “gevoed” worden. Mét erkenning en het gevoel dat je ondersteund wordt in je ontwikkeling zul je tot betere prestaties komen.

Door de vele veranderingen en toch wel onzekere tijden in corporatieland voelen medewerkers én leidinggevenden een toenemende druk om te presteren. Je gaat vaak heel erg je best doen en hard werken om jezelf te bewijzen. Dan merk je na een tijdje dat je energie verliest omdat je meer geeft dan ontvangt. In een coachtraject reflecteer ik met je op je eigen manier van doen. Aan de hand van situaties uit het werk, sparren we over de te hanteren aanpak. We houden daarbij jouw kwaliteiten en je professionele gedrag aan als richtinggevend kompas. Door samen te reflecteren op wat er in je werk gebeurt en welke rol je daarin hebt, krijg je nieuwe ideeën en inzichten die je een boost (voeding) geven om zaken te verbeteren of anders aan te pakken. Je wordt gevoed met concrete handvatten die je ook nog kunt gebruiken als het coachtraject is afgerond. Hiermee krijg je zelfinzicht en inzicht in de ander, kun je je communicatie verbeteren, omgaan met stress, leer je omgaan met veranderen, verbetert je besluitvorming en probleemoplossing, leer je hoe je je persoonlijke leiderschapsstijl inzet en verder ontwikkelt en leer je hoe je conflicten kunt hanteren.

Toekomstbestendig

Ik gun het iedereen en iedere corporatie om gezond en vitaal te zijn. Het geeft rust als je bovenstaande zaken op orde hebt. De organisatie bloeit en de medewerkers zijn toekomstbestendig. Ze zetten vol vertrouwen stappen richting een gemeenschappelijk doel: “jullie bedoeling”. Mensen zullen zich bewuster worden van hun kwaliteiten en deze inzetten in hun werk om goed en met veel plezier te werken.

Innovatie gaat met vallen en opstaan Bewonerscommunicatie is niet de echte sleutel tot succes