HomeMates

Blogs

Gemak als leidraad

Debbie Mous20 december 2021

Als we woningeigenaren informatie willen geven over mogelijke maatregelen in een huis ontstaat vaak de neiging om die op basis van techniek te ordenen. Op vrijwel alle energieloketten, informatieplatforms en sites van commerciële aanbieders zie je weinig aansprekende opsommingen van maatregelen waar je op kunt klikken voor meer informatie; Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, cv-ketels, etc.

De tijd bepaalt of we goed bezig zijn

Anke van Hal13 januari 2021

Duurzaamheid gaat over tijd. Volgens de definitie van Bundtland heeft het streven naar duurzaamheid immers tot doel de wereld ook voor de generaties na ons leefbaar te houden. Door nu maatregelen te treffen, proberen we onomkeerbaar onheil op langere termijn te voorkomen.

Het succesvol team van de huismaatjes

Marion Muller13 januari 2021

Tijdens onze HomeMatesPlus bijeenkomst hebben we gebrainstormd waar we met onze netwerkgroep voor staan. HomeMatesPlus is een groep professionals die, onder aanvoering van professor Anke van Hal, bezig is met energiezuinig renoveren, maar dan met het accent op SAMEN.

De kunst van omgaan met 'kinderziekten'

Anke van Hal13 januari 2021

Ooit, heel lang geleden, kreeg ik les in wetenschapsjournalistiek. Ik heb er veel van opgestoken en nog steeds profiteer ik van hetgeen ik toen leerde. Eén opmerking van een door-de-wol-geverfde dagbladjournalist heeft zich zelfs als een soort van tatoeage in mijn geheugen geprint; “Goed nieuws is geen nieuws.” Ik vond het toen schokkend en ik vind het nog steeds schokkend maar ik zie ook dat het klopt. Probeer maar eens, zoals wij doen met HomeMates, het goede nieuws voor het voetlicht te halen. Dat valt echt niet mee.

Het gevaar van een leuk team

Marion Muller13 januari 2021

“Wij zitten met ons team op één lijn” vertelde de Manager Vastgoed me trots. Mijn alarmbellen gaan meteen af. Want is dat wel zo gunstig? Het lijkt ideaal dat iedereen het met elkaar eens is. Beslissingen worden snel genomen en iedereen is tevreden. Het streven naar overeenstemming weegt in zo’n team zwaarder dan kritisch zijn.

Techniek is bijzaak

Harm Valk13 januari 2021

Discussies over verduurzamen van de gebouwde omgeving gaan meestal over techniek. Over nieuwe opwekkers met een beter rendement, slimmere regelingen, geïntegreerde oplossingen. U kent het wel. En toch maken we geen meters, zeker niet in de bestaande voorraad. Bij mij is het gevallen, het spreekwoordelijke kwartje (voor de jongeren: historisch muntstuk met een waarde van ca. € 0,113). Het gaat helemaal niet over techniek, het gaat over het proces. Nog preciezer: het gaat over belangen en hoe we daarmee omgaan.

De toekomstbestendige corporatiemedewerker

Marion Muller13 januari 2021

De zekerheid in de corporatiesector van een baan tot aan je pensioen is verdwenen, voorgoed. Woningcorporaties hebben gereorganiseerd en zullen dat blijven doen. Dat moet ook, want er blijven veranderingen komen waar zij zich aan moeten conformeren.

Verder van huis

Anke van Hal13 januari 2021

Kleiner wonen en jezelf ontdekken op fietsvakantie in Limburg, zo halen we de klimaatdoelen. Het was deze week de kop van een nieuwsbericht van de NOS. Allerlei jongerenorganisaties deden allerlei voorstellen voor overheidsbeleid omdat ze de klimaatdoelstellingen van het kabinet niet ver genoeg vinden gaan.

In snel tempo van rijtjeswoning naar kluswoning

René Schellekens13 januari 2021

Er moet versneld worden. Woningen moeten in verhoogd tempo worden verduurzaamd of beter gezegd energiezuinig gemaakt worden. Via woningcorporaties gaat dat snel. Een wijk of straat kan dan in een keer worden aangepakt. 70% van de bewoners moet het eens zijn met de maatregelen die worden getroffen, maar dan gaat ook de hele wijk of straat op de schop en wordt in één klap de wijk naar de toekomst gebracht.

Beter voor iedereen

René Schellekens13 januari 2021

Situatieschets: Het is nu ongeveer 8 jaar geleden dat ik mijn woning kocht van de Woningbouwcorporatie. Ik was er dolgelukkig mee, mijn eigen huis, mijn bezit. De hypotheek was niet veel hoger dan de huur. Dus dat was geen enkel probleem. Twee jaar geleden bleek dat ik mijn dakgoot moest vervangen, een aardige kostenpost. Kijk, mijn kozijnen schilderen kan ik zelf, maar dit soort dingen moet ik toch echt uitbesteden.

Ontschot de budgetten!

René Schellekens13 januari 2021

Al zeker 20 jaar ben ik bezig met energie, klimaat en duurzaamheidsbeleid op het lokale niveau. In die jaren heb ik vele nieuwe technieken, innovaties, expertises zien langskomen. Binnen deze veranderingen blijft één ding ongewijzigd: We blijven denken en werken vanuit onze eigen expertise, vanuit ons eigen kader. Energie is iets van milieu, van duurzaamheid.

Kennis ontsluiten en de kans op succes vergroten

Anke van Hal13 januari 2021

Waarom? Waarom besteed ik de laatste tijd zo’n enorm groot deel van mijn tijd aan het overdragen van kennis? Ik ben immers, met veel anderen, Homemates begonnen, heb voor professionals masterclasses ontwikkeld en een collegereeks en dan nu dat online-onderwijs over energievriendelijke renovatieprocessen. Natuurlijk doe ik ook nog onderzoek maar de verschuiving van prioriteit is wel opmerkelijk.

Energieplein20

Annemarie Huibers13 januari 2021

Gastblog van Annemarie Huibers van Energieplein20. Net als jullie zijn ook wij vorig jaar begonnen met een online plek rond het thema energie besparing in de bestaande woningbouw en gaan we vast en zeker tegen dezelfde drempels aanlopen en beide waardevolle learnings opdoen.

Homemates in de praktijk

Doris de Bruijn13 januari 2021

Practice what you preach, dat is voor mij waar HomeMates om draait. Er zijn teveel netwerken die, met alle goede bedoelingen daargelaten, verzanden in praatclubjes waarbinnen iedereen het met elkaar eens is en naar anderen wordt gewezen om te veranderen. Er ontstaan interessante gesprekken en contacten, maar de aansluiting met de buitenwereld blijkt vaak lastig en doorpakken is al helemaal een uitdaging.

Verhalen over de derde succesfactor

Anke van Hal13 januari 2021

HomeMates is nu een paar weken in de lucht en langzaamaan begint zich een flinke stapel met mooie verhalen te vormen. Verhalen over wat wij ‘de derde succesfactor van energiezuinig renoveren’ noemen. Geen verhalen dus over goed functionerende technieken of slimme financieringsconstructies ( de twee andere succesfactoren) maar over allerlei andere, meer ‘zachte’ factoren die bijdragen aan het succes van een project.

Website als groeidiamant

Anke van Hal13 januari 2021

Wel wat beperkt, niet? Beetje ielig. Het zijn een paar reacties die ik kreeg na de lancering van kennisplatform Homemates. Ze hadden betrekking op de website. Niet op het doel van het platform en het platform zelf.

Bewonerscommunicatie is niet de echte sleutel tot succes

Doris de Bruijn14 oktober 2020

We beginnen het in de bouw eindelijk eens te worden over het feit dat het niet de techniek of het geld is dat cruciaal is voor het slagen van een renovatieproject, maar dat de bewoners daarin de werkelijke sleutel tot succes vormen.

Een Vitale Organisatie

Marion Muller13 oktober 2020

Dit is het vervolg op mijn blog “De Toekomstbestendige Corporatiemedewerker”. Hoe blijf je als mens en organisatie in die veranderende wereld overeind? Hoe blijf je gezond en vitaal? Dat schets ik in deel 2.

Innovatie gaat met vallen en opstaan

Peter Linders13 januari 2016

Over de nul-op-de-meterwoningen in de Tilburgse Le Sage ten Broekstraat zijn in de media verschillende berichten verschenen. Deze hebben veel opschudding veroorzaakt. In de berichten klaagden verschillende bewoners over gebreken aan de gerenoveerde woningen. Deze klachten hadden een grote impact op de betrokken projectpartners.