HomeMates

Gemak als leidraad

20 december 2021

Als we woningeigenaren informatie willen geven over mogelijke maatregelen in een huis ontstaat vaak de neiging om die op basis van techniek te ordenen. Op vrijwel alle energieloketten, informatieplatforms en sites van commerciële aanbieders zie je weinig aansprekende opsommingen van maatregelen waar je op kunt klikken voor meer informatie; Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, cv-ketels, etc.

Geen gedoe
Veel informatie is echter zelden aanleiding voor woningeigenaren om aan de slag gaan met hun woning. Belangrijke redenen waarom inwoners vaak niet in actie komen is dat ze opzien tegen het gedoe en onzeker zijn of ze wel de juiste keuze maken.

Drie categorieën
Op WoonWijs Breda hebben we het daarom anders aangepakt. Energieloket WoonWijs Breda is ontwikkeld door Coöperatie Hoom voor de gemeente Breda en energiecoöperatie BRES. Op deze website hebben we er vanaf de start voor gezorgd dat de navigatie zo goed mogelijk aansluit bij de zoektocht van de bezoekers. Het overzicht van de maatregelen hebben we daarom ingedeeld in 3 categorieën:

  1. Kleine betaalbare maatregelen die mensen zelf uit kunnen voeren, zoals tochtstrips en radiatorfolie.
  2. Makkelijke ‘no regret’ maatregelen. Dit zijn aanpassingen die relatief weinig overlast geven bij het aanbrengen, en zichzelf snel terugverdienen, zoals zonnepanelen en spouwmuurisolatie.
  3. Verbouwingsmaatregelen. Dit zijn woningaanpassingen die meer gedoe ik huis opleveren en die daarom vaak pas uitgevoerd worden als onderdeel van een grotere verbouwing.

Gedragswetenschappers hebben aangetoond dat het nemen van eerste kleine stappen, mensen aanzetten tot vervolgstappen. Ook daarom is het belangrijk de makkelijke kleinere stappen goed te communiceren.

Op deze manier maakt een bezoeker de keuze op basis van wat voor hem/haar belangrijk is en geven we inwoners een duwtje om in actie te komen.

Blog Gemak als Leidraad
De tijd bepaalt of we goed bezig zijn