HomeMates

Website als groeidiamant

13 januari 2021

Wel wat beperkt, niet? Beetje ielig. Het zijn een paar reacties die ik kreeg na de lancering van kennisplatform Homemates. Ze hadden betrekking op de website. Niet op het doel van het platform en het platform zelf.

Want dat er vraag is naar meer kennis over wat wij de derde succesfactor noemen is me na deze eerste twee weken wel duidelijk. Kennis over het rekening houden met en enthousiasmeren van bewoners. Kennis over goed samenwerken. Er is zoveel materiaal voor handen op dit vlak dat de sector nog niet heeft bereikt. Er valt nog een wereld te winnen wat de succeskansen van energiebesparingsprojecten in de bestaande woningbouw betreft. En de belangstelling is groot.

En daarom dus een kennisplatform. Met een nog wat ielige website. Bewust. Want wat is de consequentie van het zo centraal stellen van SAMEN zoals wij dat binnen Homemates doen? Dat je ook SAMEN invulling geeft aan dat kennisplatform. Aan het netwerk dat er bij hoort, aan het aanbod van trainingen, aan de verzameling concrete informatie in de vorm van tekst en beeld,…. Achter de schermen hebben we een volledige website klaar liggen die ik alleen al flink zou kunnen vullen met materiaal. Maar ik doe het niet. Nog niet. En waarom niet? Omdat het dan een website van Nyenrode wordt. En van de TUD. Mijn beide werkgevers. Maar niet van de sector. En dat laatste is waar wij naar streven. Naar een breedgedragen kennisplatform waaraan vele partijen hun invulling geven. En waarvan de tijd ons gaat leren of de vorm die wij nu voor ogen hebben ook de meest geschikte is. Het doel is tenslotte om nu nog onderbelichte kennis geïntegreerd te krijgen in het dagelijkse werk van bouwprofessionals. Veel kennis vanuit de gedragswetenschappen ook. En als er iets is wat ik uit die sector heb meegekregen, is het dat overvoeren met info niet werkt. Niet bij bewoners maar ook niet bij drukbezette bouwprofessionals.

En daarom laten we de HomeMateswebsite druppelsgewijs groeien. Met materiaal van velen. De oproep voor mooie verhalen over ‘stille helden’ is zich aan het verspreiden. Dat was de eerste stap. De voorbeelden druppelen binnen. Geregeld zetten we zo’n verhaal op de site. Stukje bij beetje en niet alles. Want we willen niet overvoeren maar groeien in de meest effectieve richting. En uitzoeken welke richting dat is, kost tijd. En vereist ook het heel goed luisteren naar reacties. Opmerkingen over ielig en beperkt nemen wij ter harte. Maar we doen er nog even niks mee. Onze weg is nu een andere.

Gaat het werken zoals wij hopen? Zullen we gevolgd gaan worden op Twitter? Zodat we via die weg nieuw websitemateriaal kunnen aankondigen? Zullen mensen geregeld op de website kijken om te zien of er nieuw verhaal is bijgekomen? Een nieuwe blog? Een nieuw filmpje, nieuw rapport, nieuw artikel, nieuw ervaringsprogramma, nieuw netwerklid? Zodat ze elke keer een beetje meer kennis en inspiratie opdoen? We zullen het gaan merken. Als het niet werkt, verleggen we de koers. In overleg. SAMEN. Want daar staat Homemates voor.

Een website als groeidiamant. Werkt het? Ik denk van wel. We gaan het zien.

Bewonerscommunicatie is niet de echte sleutel tot succes Verhalen over de derde succesfactor