HomeMates

Kennis ontsluiten en de kans op succes vergroten

13 januari 2021

Waarom? Waarom besteed ik de laatste tijd zo’n enorm groot deel van mijn tijd aan het overdragen van kennis? Ik ben immers, met veel anderen, Homemates begonnen, heb voor professionals masterclasses ontwikkeld en een collegereeks en dan nu dat online-onderwijs over energievriendelijke renovatieprocessen. Natuurlijk doe ik ook nog onderzoek maar de verschuiving van prioriteit is wel opmerkelijk.

Ter voorbereiding van een interview over het online onderwijs voor professionals dat in september start dacht ik na over die vraag die centraal zou komen te staan.

Als ik er zo over nadenk kan ik allerlei redenen verzinnen. Over sommigen heb ik ook wel eens een blog geschreven. Maar het belangrijkste is toch wel mijn constatering dat er zo ontzettend veel kennis is waar professionals veel baat bij zouden kunnen hebben maar die hen niet of nauwelijks bereikt. En niet alleen kennis van mij natuurlijk. Er is enorm veel nuttige kennis op heel veel plekken te vinden. Maar hoe bundel je die en hoe draag je die over aan mensen die altijd tijd- en geldgebrek hebben? En hoe draag je de overtuiging over dat ze door te investeren in het opdoen van die kennis uiteindelijk waarschijnlijk veel tijd en geld besparen. En hoe zorg je ervoor dat de kennis up to date blijft en er een continue en laagdrempelige kennisstroom ontstaat? Dat houdt me enorm bezig.

Omdat ik er in de loop van tijd van overtuigd ben geraakt dat, als het om energievriendelijk renoveren gaat, het gebrek aan kennis vooral het meest urgent is op het niet-technische en niet-financiële vlak (want aan geld en techniek wordt toch wel gedacht) focus ik me vooral op dat we met Homemates ‘de derde succesfactor van energievriendelijk renoveren’ noemen. En in dat kader hebben we met een paar mensen recent een poging gedaan om op die laatste vraag een antwoord te vinden; Hoe zorg je ervoor dat de kennis up to date blijft en er een continue en laagdrempelige kennisstroom ontstaat? We zijn bestaande kennis gaan bewerken tot praktische factsheets. Die zetten we nu op de homemateswebsite maar daarmee is pas een eerste stap gezet. Want de vraag hoe je deze factsheets actueel houdt is hiermee niet beantwoord. Om dat voor elkaar te krijgen zijn we de link met Energieplein 20 verder aan het uitwerken. Op HomeMates staat nu al een link naar Energieplein20 voor mensen die met elkaar in discussie willen gaan, of foto’s, filmpjes of andere bestanden willen delen. We hebben daar namelijk een eigen groep, ‘De derde Succesfactor – HomeMates’.

En wat hopen we dus? Dat mensen die actief bezig zijn met energievriendelijk renoveren die facstheets geregeld bekijken (misschien ook uitprinten en bundelen) maar vooral ook, via Energieplein20, aanvullen met hun ervaringen. Als zij massaal suggesties aandragen voor onderwerpen en voorbeelden houden wij de zaak up-to-date. En als dan elke professional geregeld kijkt naar de nieuwe oogst (en/of deze dus af en toe uitprint en in een mapje stopt) zou dat weer een concrete stapje richting het uiteindelijke doel kunnen zijn van een groot deel van mijn werkzaamheden: kennis ontsluiten en daarmee de kans op succes van projecten in de praktijk vergroten.

Is dit een goede weg of kan het anders en beter? Ik hoor het graag.

Energieplein20 Ontschot de budgetten!