HomeMates

Het succesvol team van de huismaatjes

13 januari 2021

Tijdens onze HomeMatesPlus bijeenkomst hebben we gebrainstormd waar we met onze netwerkgroep voor staan. HomeMatesPlus is een groep professionals die, onder aanvoering van professor Anke van Hal, bezig is met energiezuinig renoveren, maar dan met het accent op SAMEN.

De bedoeling is om de kennis van deze zogenoemde derde succesfactor SAMEN (naast goede techniek en voldoende budget) te verspreiden om bijvoorbeeld een impuls te geven aan projecten die vastgelopen zijn.

Dat klinkt op zich goed, maar toch kon ik mezelf hierin niet meteen plaatsen. Ik ben in mijn dagelijks leven bezig om mensen en teams in beweging te krijgen, om samenwerking te bevorderen. Hoe staat dat in relatie tot die energiebesparingsopgave en het grotere begrip duurzaamheid?

Toen werd door een lezing van astronaut André Kuipers mijn aandacht weer gevestigd op de waarschuwing van Wubbo Ockels vanuit zijn ziekenhuisbed, vlak voor zijn overlijden:

”Onze aarde heeft kanker. Ik heb ook kanker. En de meeste mensen met kanker gaan dood. Nou ja, uiteindelijk gaat iedereen dood. Maar er zijn genoeg mensen om de mensheid eeuwig op aarde te laten overleven. We moeten zuinig zijn op onze planeet, en als jullie net zo denken en dezelfde instelling hebben als een astronaut, ga je van de aarde houden zoals anderen niet kunnen. En als je echt van iets houdt, wil je het niet kwijtraken. Mijn vrouw wil mij niet kwijt. Ze wil er alles aan doen om mij te laten leven. Dat is de liefde en de houding die de mensheid tegenover de aarde moet hebben.”

Ik kreeg er kippenvel van, maar kon er toen niet zoveel mee. Wat kon ik met verduurzaming? Met energiezuinig wonen? Onze acties van afvalscheiding, zonnepanelen, lichten uit en korter douchen zijn maar een druppel op de gloeiende plaat.

Nu wordt me duidelijk hoe ik de aspecten ‘samen’ en duurzaamheid kan samenbrengen door mijn bijdrage te leveren aan HomeMatesPlus. Als je de krachten gaat bundelen van gepassioneerde mensen op het gebied van verduurzaming, die ook inzien dat de mens het verschil maakt, kun je stappen gaan zetten. Het gaat om de MENS, dus niet een bewoner, een manager vastgoed, een projectleider of een astronaut. De mens erachter kan het verschil gaan maken. Daarbij gaat het om hoe jezelf als team functioneert, maar ook hoe je tegen de bewoner, de projectleider of de adviseur als mens aankijkt. Als méns staan we voor deze steeds groter wordende energiebesparingsopgave.

Wat zou er gebeuren als we echt de krachten bundelen? Als we echt zouden doen wat Wubbo Ockels van ons vraagt. Komen we dan in beweging? Ik ondervind regelmatig wat de kracht van een goede teamsamenstelling is. We moeten ons niet alleen focussen op samen ‘de klus klaren’, maar vooral op ‘hoe het team samenwerkt’ om het doel te bereiken. Want goed functionerende teams zijn effectiever dan een groep individuen die onafhankelijk van elkaar werken.

Met HomeMatesPlus kunnen we zo’n team zijn! Als we dan ook nog de individuen die we in ons werk tegenkomen als MENS zien, kunnen we een brug slaan naar meer begrip voor elkaar, overtuigen en succesvol zijn in de verduurzaming van onze aarde.

De kunst van omgaan met 'kinderziekten' De tijd bepaalt of we goed bezig zijn