HomeMates

Groenewijkstroom in Arnhem en Nijmegen

Steeds meer huishoudens in Nederland maken tegenwoordig de stap naar het zelf opwekken van energie, voornamelijk door het aanschaffen van zonnepanelen op het dak.

Groenewijkstroom in Arnhem en Nijmegen

© Groenewijkstroom

Echter wordt deze energie niet altijd optimaal gebruikt en gaat er op piekmomenten van de opwekking wegens overschot energie verloren, terwijl er tijdens piekmomenten van gebruik een tekort kan ontstaan. Vanuit het idee om deze decentraal opgewekte energie beter te kunnen benutten op piekmomenten zijn twee Arnhemse ontwerpers, Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen, aan de slag gegaan om wijken nog groener en socialer maken. Met het concept van Groenewijkstroom zijn ze de strijd aangegaan om zelf-opgewekte energie beter in de buurt te verdelen en er een sociale innovatie van te maken.

Het principe van Groenewijkstroom is gebaseerd op een lokale valuta, wat het uitwisselen van de energie van zonnepanelen in de buurt moet stimuleren. Huishoudens kunnen via een simpele app op hun smartphone de zonne-energie van de buurt in de gaten houden, en zo gebruik maken van de energie. Het gebruik van deze energie wordt beloond middels munten van de lokale valuta (E-punten), die bij lokale, aan de app aangesloten, ondernemers uitgegeven kunnen worden. Door gebruik te maken van de data van de al aanwezige slimme meters is het een goedkoop systeem en relatief simpel te implementeren. Dit maakt het gebruik voor de bewoners ook een stuk toegankelijker.

Op dit moment lopen er twee pilotprojecten, waarbij Groenewijkstroom wordt toegepast in wijken in Arnhem en Nijmegen. Deze twee projecten bij elkaar tellen zo’n 150 deelnemers. De ambitie is om door te groeien en in meerdere steden in Nederland aan de slag te gaan. Daardoor zou de teller voor het aantal deelnemers volgend jaar op 1000 moeten staan, verspreid over 7 wijken.

Het gehele concept van de buurtvaluta en het delen van de energie is in samenwerking met de bewoners ontwikkeld. Als ontwerpers kwamen Luuk en Roel met de basis voor het idee om het probleem van het energie-overschot aan te pakken, waarna door middel van gesprekken en enquêtes de eindgebruikers ook betrokken werden. Gedurende het pilotproject wordt er nog steeds veel feedback gevraagd aan de bewoners om het idee te optimaliseren.

Naast het stimuleren via de financiële weg, merkt Groenewijkstroom ook zeker dat het gevoel van sociale cohesie de bewoners motiveert om zich aan te sluiten bij het concept. Bewoners voelen zich meer betrokken bij de buurt en dragen daarnaast ook nog bij aan een duurzame omgeving. Hierdoor trekt het ook bewoners die van nature niet bezig zijn met een duurzame levensstijl. Daarnaast was het via de bewonersvereniging mogelijk om de bewoners ook echt te bereiken. Door middel van animatiefilmpjes was het concept makkelijk toe te lichten en kon de problematiek van het onbekende overwonnen worden. Al met al zijn de bewoners veel bij het project betrokken en kan het pilotproject hopelijk snel uitgebreid worden.

Bekijk voor meer informatie de website van Groenewijkstroom.

Verduurzamen in drie muisklikken