HomeMates

Verduurzamen in drie muisklikken

Hoewel het verduurzamen van je huis al langere tijd mogelijk is, is het voor veel huiseigenaren een te hoge drempel om dit ook daadwerkelijk te doen.

Men moet zoeken naar de passende mogelijkheden voor zijn/haar huis en wat deze aanpassingen dan uiteindelijk kunnen opleveren in de toekomst. Dat moet makkelijker kunnen dacht Jasper Kol. En wel in een proces van drie muisklikken.

Om dit plan ook in werkelijkheid om te zetten, richtte hij SEP op (Self-sufficient Energy Platform). Met 10 jaar ervaring in cultuur- en gedrag veranderende projecten zag hij kansen in het stimuleren van de verduurzaming van woningen. Door een netwerk te creëren met de juiste leveranciers en zakenpartners kan een toegankelijk platform ontstaan waar woningeigenaren op een eenvoudige manier hun woning kunnen verbeteren door het zelfvoorzienend te maken. Met de huidige beschikbare data in Amsterdam (geografische data, energiegebruik, inkomen etc.) beschikt het platform over unieke informatie per woning. Op die manier kunnen bewoners die ingelogd zijn op het platform gegevens vinden van hun eigen woning, bijvoorbeeld het energieverbruik. Dit geeft hen inzicht in de duurzame toepassingen die bruikbaar zijn voor hun huis, resulterend in op maat gemaakte oplossingen.

Momenteel heeft het platform de eerste testfase afgerond. Om zoveel mogelijk op de behoefte van de uiteindelijke gebruikers, de woningeigenaren, in te spelen, zijn er meerdere bewoners betrokken geweest bij deze testfase. De start van het platform richt zich op Amsterdam Zuidoost in samenwerking met Transformcity, die al langere tijd in deze wijk actief zijn. In een buurtcentrum in Holendrecht Oost konden bewoners het platform testen. Het evenement werd gepromoot met behulp van flyers en posters, waardoor uiteindelijk meerdere woningeigenaren hun mening over het product konden geven. Het platform werd zeer positief ontvangen, waardoor het nu verder kan naar de tweede testfase, waarbij verschillende toepassingen en uitbreidingen onderzocht zullen worden.

Ondanks dat het platform zich momenteel richt op de Amsterdamse wijk Holendrecht, zullen veel meer woningen de stap naar een duurzamer huis moeten maken. Om de uiteindelijke doelstellingen voor zelfvoorzienende woningen te behalen, zullen woningeigenaren door heel Nederland actie gaan ondernemen. Met de eenvoud van SEP is Jasper van plan deze grote doelgroep te stimuleren hun woning zelf aan te pakken, om de bestaande woningvoorraad op grote schaal te verduurzamen.

Groenewijkstroom in Arnhem en Nijmegen Offenbachlaan