HomeMates

Heerhugowaard: de pilotwoning wekt belangstelling

Auteur: Anke In het kader van de deal de Stroomversnelling renoveren BAM Woningbouw en woningcorporatie Woonwaard 55 rijtjeswoningen uit de jaren ’70 in Heerhugowaard naar Nul op de Meter .

De corporatie begon met het maken van een prototype en constateerde dat de woning wel heel mooi was geworden. “Vervolgens dachten we ; Als je dit kunt krijgen voor gelijke woonlasten ben je gek als hier niet voor kiest. Zo’n mooie comfortabele woning!” Daarom werd beslopten geen akkoord te vragen bij de huurders, maar de huurders zelf hiervoor te laten kiezen. Na het prototype ging de corporatie het gesprek aan met de buren in hetzelfde blok. De boodschap was: “Dit kunt u krijgen, maar daarvoor hebben we wel uw energierekening nodig. Anders kunnen we dit niet realiseren. Als u dit niet wil, ook goed, dan houden wij uw woning technisch op orde. De 5 buren stemden in zodat het hele blok getransformeerd kon worden. De bewoners van de omliggende woningen kregen na realisatie van het prototype een uitnodiging om te komen kijken. Volgens de corporatie liep het storm. “Er kwamen zelfs mensen meerdere keren terug met familieleden en buren onder het mom; dit moet je ook zien! We hebben de buurt 2 weken de tijd gegeven om aan te geven of zij dit ook wilden, en we hebben direct gezegd dat alleen hele blokken in aanmerking komen voor de renovatie. Dat heeft heel goed gewerkt.” De aanpak resulteerde in 49 huurders in 9 hele blokken die aangaven ‘dit wil ik ook’. En in 4 weken tijd lag er van alle 49 huurders een ondertekende ‘aanvulling op het huurcontract’, dus 100% akkoord.

Terugkijkend concludeert de corporatie dat de keuze om voor zo’n woning te kiezen niet gebeurt op basis van duurzaamheidsafwegingen. “Het is heel basaal: mensen kiezen voor een nieuwe keuken, een glazen badkamer, de brede vensterbanken (het gevolg van de gevel die er tegenaan wordt gezet) en niet te vergeten een nieuwe pannenset. Het is voor ons de kunst van het verleiden, zonder dat je daar misbruik van maakt. Wij garanderen de energieprestatie, en de huurder heeft in ruil voor het betalen van een energiedienst een comfortabele woning voor gelijke woonlasten.”

De bewoners zijn over het algemeen erg tevreden met hun vernieuwde woning. Niet gek, want zij zijn in korte tijd van een ‘lek’ oud rijtjeshuis naar bijna nieuwbouwhuis gegaan, zonder energierekening. Het enige dat de bewoners tegenviel is de renovatie zelf. Uit een evaluatie van Woonwaard onder bewoners blijkt dat men een complete renovatie in 10 dagen wel erg heftig vindt. “Er komt een grote storm over je heen”, zo vertelt een van de bewoners. BAM Woningbouw heeft op basis hiervan besloten de renovatie van de binnen- en buitenkant voortaan te scheiden.

Voor meer informatie: http://energiesprong.nl/blog/heerhugowaard-jaren-70-rijtjeshuizen-naar-nul-op-de-meter/

Veenendaal; Actieve ouderen Nijmegen; samen grootschalig renoveren in bewoonde staat