HomeMates

Veenendaal; Actieve ouderen

Auteur: Anke Met ‘Samen oud en nieuw!’ heeft VVE ’t Kofschip in Veenendaal een enorme energiebesparing weten te realiseren. Juist de oudere bewoners hebben het heft in handen genomen. Voordelen die door gemeenschappelijkheid benut kunnen worden zijn behaald dankzij een intensief traject van onder andere vele huisbezoeken.

Veenendaal; Actieve ouderen


De VVE ’t Kofschip II heeft in 2011 en 2012 uitvoering gegeven aan een uitgebreid pakket van energiebesparende maatregelen voor het appartementencomplex. De maatregelen resulteren in 60% besparing op het gasverbruik. Daarmee hebben 21 appartementen een aanzienlijke label sprong gemaakt, van G/E/F naar een energielabel B. Dit betekent een reductie van CO2-uitstoot met ruim 40.000 kg per jaar.

Het initiatief tot het project is genomen door enkele bewoners i.s.m. adviesbureau Espiratie. Alle inwoners zijn vervolgens actief betrokken geraakt bij het project dankzij de intensieve communicatiecampagne van de initiatiefnemers. Actieve bewoners sturen het project, investeren, beslissen en zijn de doelgroep. Op drie bewoners na, is iedereen gepensioneerd. Iedereen ging akkoord met een investering met een looptijd van 12 jaar.

Maatregelen lopen uiteen van eenvoudige schilisolatie van de (kop)gevel, dak, vloer, vervangen van glas voor HR++ tot vervangen van cv ketels door gasabsorptiepompen met individuele bemetering. Voorwaarde was dat wat uitgevoerd zou gaan worden geen effect op de servicekosten mag hebben. Het slim omgaan met onderhoudsbudgetten en planning maakte de investeringen voor energiebesparing mogelijk.

Bron: juryrapport duurzaamheidsprijs

Pak aan in Hardenberg Heerhugowaard: de pilotwoning wekt belangstelling