HomeMates

Koning voor 1 dag!

Wat gebeurt er als je de eigenschappen van een aannemer; doen, stenen en gereedschap, combineert met de eigenschappen van een kunstenaar; reflecterend, bespiegeld en abstract? Een samenwerking die goed in contact kan komen met bewoners waar dat normaal iets moeilijker mee gaat, terwijl ze ook nog een zaadje van duurzaamheid planten bij de mensen thuis. Aannemer Van der Meijs en CKE gingen deze samenwerking aan, en weten zo heel dicht bij de bewoners te komen om erachter te komen hoe je écht impact kan maken op deze buurten. CKE is actief in allerlei buurten en wijken in Eindhoven. Met grote en kleine projecten werken ze door inzet van kunst, cultuur en creativiteit aan leefbaarheid in de buurten. Van der Meijs is actief in dezelfde buurten. Als aannemer komen zij achter de voordeur en kennen zij de buurt ook. Ergens logisch dus, dat CKE en Van der Meijs elkaar vonden. Dit is de ketensamenwerking 3.0.

Koning voor 1 dag!

Alhoewel duurzaamheid bij de meeste al jarenlang een ‘hot topic’ is in het professionele vlak, blijft het voor veel bewoners toch iets ongrijpbaars met weinig kennis waar te beginnen. De tweedeling die duurzaamheid heeft met leefbaarheid, inclusiviteit en kans gelijkheid blijft iets waar we ons goed bewust van moeten zijn, zeker als je met mensen werkt die meer aan hun hoofd hebben dan alleen de energie transitie. Maar hoe lever je hier als aannemer een bijdrage aan, zonder over te komen als een 'salesperson'. En hoe pak je dit aan als kunstinstelling, wanneer je hiervoor niet over de juiste gereedschappen bezit om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen? Onder andere hieruit is ‘Meijsindebuurt’ ontstaan. Met verschillende initiatieven lukt het hun om meer vertrouwd te raken bij de bewoners. Door informele situaties te creëren komt de organisatie niet alleen dicht bij de bewoners, maar ook de buurt komt meer in contact met elkaar. Zoals je misschien wel weet uit eigen ervaring, is het (onaangekondigd) aanbellen bij mensen thuis vaak niet succesvol. Per wijk en bevolkingsgroep is er dus een noodzaak van een speciale manier van contact maken, eentje die wel aanslaat. Kunst, cultuur, muziek etc. helpen hierbij. Een goede manier op contact te maken en saamhorigheid te creëren. Essentiele aspecten voor de duurzaamheidsopgaven.

Makkelijker gezegd dat gedaan? Zelfs in corona tijd lukte het met het project ‘Koning voor 1 dag’ een feestje te bouwen in de wijk en mensen te betrekken en in het zonnetje zetten die normaal op de achtergrond blijven. Buurtbewoners konden zelf bijzondere personen selecteren die kans konden maken op de titel ‘Koning voor 1 dag’. Kinderen van basisscholen uit de buurt kozen bij van Liempt oude voordeuren uit tussen de gebruikte bouwmaterialen en ontwierpen samen met architectenbureau INBO standaard tronen. Van der Meijs heeft de ontwerpen van de basisschoolkinderen uiteindelijk gemaakt, waarna een aantal basisscholen en een zorginstelling de tronen opgepimpt heeft met circulaire materialen en ze daadwerkelijk gebruikt konden worden! Met tien circulaire tronen trok Meijsindebuurt door 30 verschillende buurten en hebben daardoor veel bewoners kunnen bereiken. Aan het eind van de dag mocht de koning(in) met de meeste stemmen aansluiten bij het diner met Willem Alexander die die dag voor koningsdag de stad bezocht. De winnares was een meisje van 15 jaar oud. Vanuit een saamhorigheid gevoel iets gedaan krijgen waar iedereen een lach op zijn gezicht krijgt.

Meijsindebuurt weet als geen ander dat duurzame gemeenschappen onmisbaar zijn voor duurzame buurten, ook wel het 11de doel ‘Duurzame steden en gemeenschappen’ van de ‘Sustainable Development Goals’, geformuleerd door de Verenigde Naties. Om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, beginnen de projecten van Meijsindebuurt vanaf onderaan, dicht bij de behoefte van de mensen. Dit kan leiden tot kleine wijkgerichte projecten (Leveren van pallets voor kindervakantieweek en graffiti met Oekraïense vluchtelingen) tot grote stadsgerichte projecten (Koningvoor1dag en “De Nachtwacht” in het van Abbemuseum in Eindhoven). Door eerst mensen dichter bij elkaar, en dichter bij de organisatie te brengen door kunst, muziek en cultuur te gebruiken, afgestemd op de achtergrond van de bewoners, kan er een startpunt van een verdere mooie samenwerking ontstaan door vanuit de duurzame gemeenschappen verder te kunnen bouwen aan volledig duurzame buurten.

Auteur: Floor Berkouwer

Noodlift noodzakelijk? Gamend energie besparen!