HomeMates

Noodlift noodzakelijk?

Toen er in een seniorencomplex van huurdersplatform Parteon een lift stuk ging, zou deze zo snel mogelijk gerepareerd worden. Echter moest er een speciaal onderdeel voor de lift uit Duitsland komen, wat vertraging voor het proces zou opleveren. Een noodlift zou erg veel extra kosten met zich meebrengen voor deze periode, waardoor er gezocht werd naar een andere oplossing.

Noodlift noodzakelijk?

Na een dag lang nadenken werd er voorgesteld via een uitzendbureau iemand in te huren die de senioren kon ondersteunen en daarmee de lift kon vervangen. Er werd een seniorenman gevonden, die deze taak op zich wou nemen. Hij hielp de bewoners met vuilnisophalen, honden uitlaten, boodschappen halen en andere kleine taken. Wanneer er een speciaal geval was, zoals een bezoek aan het ziekenhuis, werden vakmannen gevraagd een handje te helpen.

Hoewel deze aanpak in eerste instantie uit nood is ontstaan, maakt Parteon inmiddels al 3 a 4 jaar gebruik van de methode. Tegenwoordig gaat de aanpak meer volgens planning en kunnen bewoners vooraf aangeven waar ze hulp bij nodig denken te hebben, zodat dit vanaf het begin af aan meegenomen kan worden. Naast dat deze methode kosten bespaard voor Parteon, levert het ook veel nieuwe interactie op. Er ontstaat veel meer contact met de huurders, doordat het een praatje met ze wordt gemaakt en gevraagd wordt naar hun wensen wat betreft hulp. Zeker voor alleenstaande ouderen is dit sociale aspect wenselijk en worden de hulpverleners meerdere malen voor een kopje koffie uitgenodigd. Ook contacten met andere instanties zijn verbeterd, zoals bungalowparken voor wanneer bewoners echt te veel hulp nodig hebben om in hun woning te blijven tijdens het ontbreken van een lift.

Deze oplossing voor het besparen op een noodlift lukt echter niet altijd. Sommigen woningblokken zijn nou eenmaal te complex, waardoor een noodlift wel noodzakelijk is.

Maar in de gevallen waar het wel mogelijk is weet Parteon op deze manier geld te besparen en tegelijkertijd de sociale interactie te verhogen. Een mooie combinatie voor een creatieve oplossing bij een veelvoorkomend probleem.

Haarlem; bewoners gaan zelf aan de slag