HomeMates

Krimpen aan de IJssel; openbare jurybijeenkomsten

Auteur: Anke Woningcorporatie QuaWonen werd in het kader van het project Slim & Snel, zie www.slim-en-snel.nl/cases/quawonen/, uitgedaagd tot een onorthodoxe aanpak van een project van 240 jarenzestig-woningen in Krimpen aan de IJssel.

Krimpen aan de IJssel; openbare jurybijeenkomsten

© Energiesprong

De corporatie koos bewust voor een beperkte uitvraag. Deze bestond uit eisen, wensen en zogenaamde ‘delighters’; de extra’s, de verrassende antwoorden op niet gestelde vragen. Via een contactadvertentie en social media nodigde QuaWonen partijen uit zich in te schrijven. Hierna is een informatieve bijeenkomst georganiseerd voor alle geïnteresseerden. Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij de voorwaarden voor deelname, het vernieuwende proces en de rol van een procescoach.

Uit alle ingeschreven consortia selecteerde QuaWonen tien partijen die werden uitgenodigd voor een nadere kennismaking. Deze tien hebben vervolgens tijdens een speeddate-sessie een presentatie van zeven minuten gehouden waarin ze hun visie en doelstelling presenteerden. Alles was openbaar, zo ook de jurering. De jury bestond uit vier werknemers van QuaWonen en een vertegenwoordiger van de bewoners. Zij kozen samen op basis van zachte criteria (‘de klik’),drie winnende consortia. De drie consortia hebben vervolgens de tijd gekregen hun plan verder uit te werken en aan te bieden aan QuaWonen.
In deze acht weken van conceptontwikkeling is er tijdens verschillende bijeenkomsten samengewerkt. De selectie van het winnende consortium vond plaats tijdens, nogmaals, een openbare jurering. Op deze dag presenteerden de drie consortia de plannen aan de jury en aan elkaar. De jury bestond uit vertegenwoordigers van QuaWonen, bewoners en de gemeente. Juryleden moesten na alle presentaties gezien te hebben tot een oordeel komen. Daarbij was een zevenkoppig panel van experts aanwezig om de jury bij te staan, variërend van stedenbouwers en energie-experts tot plan-economen. Uiteindelijk moest de raad van commissarissen van QuaWonen akkoord gaan met het winnende concept. Zij zijn gedurende het hele proces goed op de hoogte gehouden en deden vanuit hun verantwoordelijkheid telkens een laatste (financiële) controle..

SCoop (Simpel Coöperatief) is door de jury als winnend consortium gekozen. Zij hadden het meest energiezuinige concept uitgewerkt met een energiebesparing van 68%. Volgens de jury had dat het meest duurzame wooncomfort als gevolg. Maar Scoop kenmerkte zich ook door twee opvallende ‘delighters’;

De bewoners kregen van Scoop de mogelijkheid om iets extra’s gratis te laten doen in hun huis (verwijderen schoorsteen, vergroten toilet, vergrote hoekkeuken, toilet in badkamer, wasmachineaansluiting naar zolder, wasmachine of vaatwasseraansluiting in keuken, openslaande deuren naar tuin, realiseren open keuken of vaste trap naar zolder). Meer opties waren natuurlijk ook mogelijk maar daar stond dan wel een huurverhoging tegenover.

De bewoners konden bovendien tijdens de verbouwing twee weken hun intrek nemen in een ‘hotelwoning’. Dit omdat de houten vloeren in de woningen vervangen moesten worden waardoor de bewoners niet in hun woning konden blijven tijdens de renovatie (10 dagen). Een hotelwoning is een al opgeknapte en geheel ingerichte woning in hun wijk. Bewoners hebben vervolgens samen (onder begeleiding) het uit de woningen gesloopte vloerhout een nieuw leven gegeven door hiervan tuinmeubelen, straatmeubilair, carports en bloembakken en dergelijke te maken.

In april 2013 is de modelwoning opgeleverd. Door de woning te bezoeken, kregen alle bewoners een goed beeld van hun vernieuwde woning. QuaWonen wist samen met SCoop 100% van de bewoners te overtuigen en september 2014 waren alle 240 woningen al opgeleverd.

KUUB: de kracht van een stagaire Leeuwarden; prijswinnend wijkbedrijf