HomeMates

KUUB: de kracht van een stagaire

KUUB is een stichting die zich richt op de particuliere woningeigenaar. Oorspronkelijk richtte KUUB zich alleen op het realiseren van nieuwbouw maar sinds enige tijd is het speelveld uitgebreid naar energierenovatie en herbestemming. Tessel de Rooij kreeg als stagiaire , met als specialisatie kunstbeleid en –management, de opdracht bewoners op een nieuwe en leuke manier enthousiast te krijgen voor energiebesparing. Zij besloot dit te doen door kunst en cultuur in te zetten. Haar aanpak werd een groot succes. Nu werkt ze als net-afgestudeerde bij KUUB en werkt haar onorthodoxe aanpak verder uit.

KUUB: de kracht van een stagaire

© KUUB

Twee voorbeelden illustreren de aanpak van Tessel. Zo maakte ze een online Energiemuseum voor het energieloket van de gemeente Groningen,energiemuseum. In dit museum toont ze kunstwerken die energie opwekken of verwijzen naar energiebronnen. Tegelijk zet ze schilderijen in om een verhaal over energiebesparing te vertellen.

Het museum is een succes en kreeg een vervolg, onder andere op de Nacht van de Kunst en Wetenschap. Hier werden de prints van kunstwerken uit het energiemuseum en filmpjes over kunstwerken getoond. Bezoekers zagen in eerste instantie een gek voorwerp of bouwwerk en spraken Tessel aan voor uitleg. Ze hoefde mensen dus niet aan te spreken met haar verhaal over energiebesparing; de mensen kwamen naar haar toe uit nieuwsgierigheid.

Haar collega’s kijken reikhalzend uit naar nieuwe ideeën van hun ‘stille held’.

In een ander project haakte ze in op de tool ‘energiecheck’ van het energieloket in Leeuwarden. De check geeft een gemiddeld energieverbruik per postcode. Tessel kalkte met stoepkrijt het energieverbruik op de straat van de betreffende postcode. Ook dit lokte nieuwsgierige reacties uit en openingen voor gesprek. Na afloop maakte Tessel een flipagram van haar ervaringen die veel werd bekeken. Haar aanpak leidde tot een verdriedubbeling van het aantal mensen dat gemiddeld een energiecheck laat doen op een dag. In Leeuwarden initieerde ze ook ‘de zonnedans’ om de zogenaamde energiekaart onder de aandacht te krijgen.

Heerenveen; bijzonder samenwerkingsverband Krimpen aan de IJssel; openbare jurybijeenkomsten