HomeMates

Utrecht; one-stop-shop atelier

Auteur: Anke Studenten van de Hogeschool Utrecht werken in het One-Stop-Shop Atelier aan de ontwikkeling van verschillende Nul op de Meter (NOM) concepten voor de bestaande woningbouw. De samenwerking hiervoor kan met verschillend MKB bedrijven plaatsvinden, maar in 2013 heeft het eerste team de eerste stap gezet samen met het bedrijf BJW Wonen en hebben ze een eerste Nul op de Meter concept opgeleverd dat gericht is op rijtjeswoningen gebouwd tussen 1965 en 1975.

Utrecht; one-stop-shop atelier

© Frank Hanswijk

Het doel is het ontwerpen en ontwikkelen van Nul op de Meter oplossingen voor de bestaande woningvoorraad, die 1) betaalbaar zijn, 2) een extreem goede kwaliteit hebben en 3) aansluiten op de wensen van klanten. De totale propositie bevat minimaal een geheel nieuwe schil (gevel en dak), nieuwe installaties, nieuwe badkamer en een nieuwe keuken. Inmiddels zijn al uitbreidingen van de woning ontwikkeld ten behoeve van zorg en veranderende woonwensen.

Om dit te bekostigen wordt de huidige energierekening vast gezet en niet meer betaald aan de energieleverancier, maar het bedrag wordt over grofweg 20 jaar maandelijks betaald aan de aanbieder van de renovatie (BJW Wonen). BJW Wonen geeft vervolgens garanties af voor de totale prestaties. Een bijkomend en essentieel element is de flexibiliteit van de woning. Het renovatieconcept dient aanpasbaar te zijn naar de veranderende toekomstige vraag, zoals het minder mobiel worden, wijzigingen in de gezinssamenstelling of opkomende innovatieve technologieën.

De ontwikkeling is gebeurd in een interdisciplinair team van studenten in samenwerking met het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad van lector Ivo Opstelten. Een nieuwe manier van samenwerken tussen MKB bedrijf en onderzoeks-/onderwijsinstelling, een atelier waar marktpartijen bij elkaar komen om kennis te delen en concrete plannen te ontwikkelen en uit te voeren.

De afgelopen 1,5 jaar is aan diverse prototypen gewerkt. De volgende jaren wordt gewerkt aan het realiseren van zoveel als mogelijk pilotprojecten NOM renovatie van grondgebonden woningen. Er is contact met woningcorporaties, toeleveranciers, financiers, slopers, bewonersverenigingen en particuliere energie-coöperaties. En niet onbelangrijk: de studenten gaan de wijken in, waar potentiele woningen of woongebouwen staan en interviewen potentiele klanten of zij interesse hebben in een NOM propositie. Door deze interviews wordt ook aan vraagarticulatie gewerkt: het concept van NOM krijgt meer bekendheid.

bron: juryverslag Utrechtse duurzaamheidsprijs

Voor meer informatie: http://www.onderzoek.hu.nl/Projecten/One-Stop-Shop-woningrenovatie.aspxhttp://www.utrecht2040.nl/duurzaamheidsprijs/Finalisten2014/one-stop-shop-atelier

Leeuwarden; prijswinnend wijkbedrijf Bergen op Zoom; duurzaam wonen kopen bij Reimarkt